Ooooh!

Francesc Dalmau i l'art de les il·lusions òptiques (1839-1878)

del 23 d'octubre al 26 d'abril – Museu del Cinema

Lluny de ser un personatge desconegut, Francesc Dalmau (1810-1886) va ser el primer òptic modern de la ciutat de Barcelona. El seu establiment a la Rambla es va consolidar ràpidament com la porta d'entrada dels grans avenços europeus en el camp de la ciència i de la tecnologia. Molt abans, però, Dalmau s'havia guanyat el reconeixement del públic barceloní gràcies a una altra activitat en la qual es va mostrar igualment innovador: els espectacles òptics. El públic es divertia i molt assistint a les sessions que l'òptic organitzava a la seva botiga. La seva popularitat el va portar a obrir un gabinet òptic, una sala en el seu establiment especialment dedicada als espectacles. Obert per primera vegada el 1843, el gabinet va tenir una activitat ininterrompuda de més de vint anys i es va situar a l'avantguarda de l'oferta visual de la ciutat. Va ser un dels primers a acollir la fotografia estereoscòpica, va recuperar les famoses fantasmagories i va dictar les temàtiques en voga dels cosmorames.

La visibilitat que li assegurava la seva cèntrica localització, s’establí definitivament a la Rambla de Barcelona el 1852, el van convertir en un punt de trobada indispensable dels amants de la ciència i de l'art que volien conèixer de primera mà les últimes novetats en el camp de les il·lusions òptiques.

Partint de les col·leccions del Museu del Cinema, així com de diferents arxius i col·leccions catalanes (MUHBA, AHCB, MNACTEC, Fundació Rocamora), aquesta exposició vol reivindicar aquesta faceta menys coneguda però de gran incidència de la seva activitat professional. A partir del seu cas, aquesta és una oportunitat per fer descobrir al visitant l'univers visual en què estaven immersos els espectadors del segle XIX. Un univers ric i fascinant en recursos i formes expressives, moltes de les quals segueixen plenament

Inauguració: dimecres 23 d'octubre a les 19.00 h. Dates: del 23 d'octubre al 26 d'abril. Horari: de dimarts a dissabte de 10 a 18 h, diumenges de 10 a 14 h. Preu: entrada gratuïta. Producció: Museu del Cinema. Comissària: Cèlia Cuenca. Documentació i conservació: Montse Puigdevall. Disseny: Mostra Comunicació. Muntatge expositiu: Rafel d'Arquer. Amb el suport de: Diputació de Girona i Generalitat de Catalunya (Departament de Cultura)

Segueix-nos a:

YouTube

Instagram

Més informació:

Contacte / subscripcions

Serveis | Enllaços

Avís legal

Perfil del contractant

Premsa:

Notícies

Material de premsa

Identitat corporativa

TripAdvisor
Ajuntament de Girona
© 2019 Fundació Museu del Cinema - Col·lecció Tomàs Mallol | C. Sèquia, 1, 17001 Girona | Tel. 972 412 777 | Contacte